Ceļa meklētāju nometne Anglijā

20. augusts, 2019

No 30. jūlija līdz 6. augustam lielākajā izstāžu laukumā, pašā Saseksas sirdī, norisinājās 12. Transeiropas divīzijas Ceļa meklētāju nometne. Šī bija lielākā divīzijas mēroga nometne, kurā Ceļa meklētāju, skolotāju un brīvprātīgo skaits pārsniedza 3700. No Latvijas uz nometni devāmies 47 dalībnieki.

Pirmais pārsteigums, otrajai grupai ierodoties (visi latvieši tika sadalīti divās grupās, un katra grupa lidoja atsevišķi) nometnes teritorijā, bija laikapstākļi – milzīgs  vējš un lietus. Telti šādā laikā uzcelt bija ļoti grūti. Ja tas izdevās, tad nosargāt, lai tā netiktu saplēsta, bija vēl grūtāk. Tomēr Dievs vienmēr ir labs, un lūgšanas tika uzklausītas. Pārējā nometnes laikā varēja baudīt siltu un patīkamu laiku.

Šī gada nometnes tēma bija “Exodus”, kas latviski nozīmē ‘iziešana’. Vakara sanāksmēs galvenā runātāja Melisa Maiklebasta (Melissa Myklebust) atraktīvos veidos izstāstīja stāstu, kā Mozus atbrīvoja Israēla tautu no Ēģiptes verdzības un ko šodien iziešana nozīmē mums katram. Sabatā varējām doties cauri “Sarkanajai jūrai” un iztēloties, kā jutās Israēls.


Kopumā roveriem (jauniešiem, kuri ir vecāki par 16 gadiem) un Ceļa meklētājiem bija iespējams apmeklēt vairāk nekā 40 aktivitātēs, piemēram, adinkras nozīmīte, kanoe, svētnīca, mazo motoru nozīmīte u.c. Arī latvieši vadīja nozīmīti ar nosaukumu “Sling art” jeb kaķenes māksla, kurā ar kaķeni bija jāšauj pa mērķiem ar peintbola bumbiņām.



Anitra Rause: Ļoti iepriecināja angļu viesmīlība! Visi brīvprātīgie, pie kuriem vērsāmies, bija ļoti atsaucīgi. Par Latvijas CM klubu ēdināšanu atbildīgie bija brīnišķīgi kristieši – vīrs un sieva Kens un Kristīne. Viņi visā nopietnībā teica: “Ja jums kaut kas trūkst vai vēlaties ko īpašu, tikai sakiet, mēs jums to sagādāsim! Jūs esat mūsu viesi, mēs vēlamies, lai jūs šeit justos patiesi, patiesi labi!” Jāatzīmē, ka ēdiena daudzums un bagātība jau tā bija bagātīgi, kas mūs visus patiesi iepriecināja. Vēlēties vēl “ko īpašu” nebija nepieciešams
 
Vendija Leflere: Man personīgi ļoti patika nometne. Tā bija iespēja tuvāk iepazīt cilvēkus no citiem Latvijas klubiem un no citām valstīm. Vakara sanāksmes bija kaut kas neiazmirstams. Mēs kopā dziedājām dažādas dziesmas un ļoti labi pavadījām laiku. Nometnē mūs ļooottiii garšīgi baroja. Kopumā man nometne bija tiešām neaizmirstams notikums!

Valters Mazjūlis: Visspilgtākās atmiņas, kas saglabājušās no nometnes, ir slavēšana vakara sanāksmēs, kas sagādāja daudz dažādu emociju. Bija iespēja iepazīties ar cilvēkiem no daudz dažādām valstīm. Liela daļa nometnes tika pavadīta, mācoties dejas, mēģinot teātra uzvedumu, lai pēdējā vakara sanāksmē prezentētu savu valsti – Latviju. Biju gandarīts, ka pēc prezentācijas TED Ceļa meklētāju direktors teica, ka bijis pozitīvi pārsteigts par mūsu priekšnesumu :).

Beāte Rause: Brauciens uz TED Lielbritānijas Ceļa meklētāju nometni bija īpašs notikums mūsu ģimenei, kuru gaidījām jau sen un bijām tiešām pateicīgi, ka Dievs arī deva iespēju šo ieceri piedzīvot. Noteikti, katram nometnes dalībniekam ir savi gūtie iespaidi, pārdomas. Šī brauciena laikā paplašināju savu redzesloku, vēl vairāk varēju apzināties, cik ļoti dažādus Dievs mūs ir veidojis un ka nevaram skatīties tikai subjektīvi un  iedalīt – labi vai slikti, pieņemams vai nepieņemams.  Brīnišķīgu prieku sagādāja iespēja veidot un piedalīties Latvijas prezentācijas priekšnesumā. Šeit man ir kāds stāsts par to, kā mūsu mīlošais Tēvs dzird mūsu vēlmes un ir priecīgs tās atbildēt. Esmu vienmēr sapņojusi kādu reizi dejot tautas dejas, saģērbties pilnā tautastērpā, vainadziņu galvā. Taču zināju, ka iet un pievienoties tautisko deju kolektīvam nav tas plāns un aicinājums, ko Tēvs gribētu, lai es daru un kam lai veltu savu laiku un enerģiju. Un tad nāca šis piedāvājums – piedalīties Latvijas prezentācijas  priekšnesumā. Tobrīd vēl nebija ne jausmas, ka dejosim A grupas deju. Tagad gan ar smaidu sejā varu teikt, ka Dievam tiešām nekas nav neiespējams un cik brīnišķīgi ir piedzīvot, ka Viņš var dot tādas iespējas, par kurām pat neesam nekad domājuši!

Elīna Ringa: Šī nometne bija vienreizēja! Bija jauki satikt un iepazīt jaunus cilvēkus gan no Latvijas, gan arī no citām valstīm. Vārdiem neaprakstāmas bija kopējās sanāksmes, kad varējām visi kopīgi dziedāt dziesmas un klausīties mūsu runātājā. Bet nometne jau nebūtu nometne, ja nebūtu kāds pārbaudījums. Šoreiz tas bija lielais vējš un stiprais lietus, kas mūsu teltis mēģināja aiznest pa gaisu. Taču es  domāju, ka nometnes pēdējās dienas bija pašas grūtākās, jo visi tomēr vēlējāmies atgriezties mājās.
Esmu priecīga par šo jauniegūto pieredzi un nevaru sagaidīt nākamo nometni 2023. gadā Latvijā!


 
Tieši tā – 2023. gadā Transeiropas divīzijas nometne norisināsies Latvijā, Salacgrīvā. Tā ir milzīga svētība tik mazai valstij kā Latvija – uzņemt tik daudz Ceļa meklētājus, tomēr reizē tas ir arī milzīgs izaicinājums un atbildība. Pāvils Vēstulē romiešiem 8. nodaļā, 32. pantā saka: “Ko nu sacīsim par visu to? Ja Dievs par mums, kas būs pret mums?” Lai šis pants kalpo par iedrošinājumu katram no mums!

Sagatavoja Ieva Lauka