Adventisti un vakcīnas

25. novembris, 2020 | Jorge D. Pamplona Roger

[Raksta autors ir Horhe D. Pamplons Rodžers (Jorge D. Pamplona Roger), Spānijas adventistu ūnijas pārstāvis. Viņš ir ieguvis maģistra grādu sabiedrības veselībā un doktora grādu medicīnā un ķirurģijā Loma Lindas universitātē. Viņš kalpo Spānijas draudzes veselības nodaļā.]

Ņemot vērā to, cik bieži pēdējā laikā mums ir bijušas konsultācijas par vakcīnām mūsu Spānijas draudzes veselības nodaļā, esam nolēmuši pievērsties šim jautājumam šajā rakstā. Izteikt neapšaubāmus apgalvojumus par vakcīnām sarežģī ar tām saistītās sekas gan veselības jomā, gan ekonomiskajā un politiskajā sfērā. Mēs esam uzdrošinājušies publicēt šo rakstu tagad, kad esam pavadījuši laiku lūgšanās un esam konsultējušies ar vairākiem ekspertiem mūsu draudzē.

Vakcīnas ir viens no vissvarīgākajiem sasniegumiem sabiedrības veselības jomā, un tās katru gadu glābj miljoniem cilvēku dzīvību - tā norāda Pasaules Veselības organizācija. Neviens vairs nespēj atminēties, kā tas ir - zaudēt bērnu, kurš saslimis ar difteriju, vai zaudēt kaimiņu, kuru novārdzināja poliomielīts. Vakcinācijas kampaņas, līdz ar labākiem higiēnas apstākļiem, ir ievērojami samazinājušas dažu infekcijas slimību izraisītās sekas, kā arī mirstību no tām.

2015.gada 15.martā Septītās dienas Adventistu Ģenerālkonference izdeva šādu paziņojumu par vakcīnām:
“Septītās dienas Adventistu baznīca liek lielu uzsvaru uz cilvēku veselību un labklājību. Īpaša uzmanība veselībai tiek pievērsta, ņemot vērā atklāsmes Bībelē, inspirētos E.G. Vaitas (baznīcas līdzdibinātājas) rakstus, kā arī recenzētu zinātnisko literatūru. To visu ņemot vērā, mēs iesakām veikt atbildīgu imunizāciju/vakcināciju, un mums nav pamatojuma nemudināt mūsu draudzes locekļu atbildīgi piedalīties aizsargājošās un profilaktiskās imunizācijas programmās. Mēs augstu vērtējam iedzīvotāju veselību un drošību, tostarp arī “pūļa imunitātes” uzturēšanu. Mēs kā draudze neapspiežam neviena indivīda sirdsapziņu, un mēs respektējam katra cilvēka individuālās izvēles. Lēmumam nesaņemt vakcīnu nav nekādas saistības ar kādu Septītās dienas Adventistu baznīcas dogmu vai doktrīnu.” 
 

Vakcīna - koronavīrusa risinājums?

Līdz ar COVID-19 pandēmijas iestāšanos, ir parādījies jauns pasaules scenārijs. Daudzi liek savas cerības uz vakcīnu. “Paskatīsimies, vai vakcīna palīdzēs mums tikt galā ar šo visu” ir viena no visdzirdētākajām frāzēm. Ilūzija, ka vakcīna apturēs pandēmiju, ir izmainījusi akciju tirgus visā pasaulē, un daži farmācijas uzņēmumi prognozē vairāku miljonu dolāru ieņēmumus.
Vairākas insitūcjias un organizācijas, piemēram, BBC Lielbritānijā, jau brīdina, ka cerētā vakcīna nebūs brīnumains pandēmijas risinājums.

Varētu rasties jautājums, vai mēs kā reliģiska organizācija ar tik svarīgu veselības vēsti arī sagaidām tik daudz no cerētās koronavīrusa vakcīnas? Mācītājs Teds Vilsons, Septītās dienas Adventistu baznīcas Ģenerālkonferences prezidents 2020.gada martā rakstīja
 

“Vairāki pētnieki un veselības aprūpes speciālisti ir atzinuši, ka viens no vislabākajiem veidiem, kā izvairītas no koronavīrusa vai jebkura vīrusa saslimšanas, ir veselīgas imūnsistēmas uzturēšana, ko iespējams panākt, ievērojot veselīga dzīvesveida principus.


Septītās dienas Adventisti ir pazīstami veselīgā dzīvesveida dēļ, sekojot brīnišķīgajiem veselības principiem, kas minēti Bībelē un Elenas Vaitas inspirētajos rakstos. Veselīgs dzīvesveids ietver labu uzturu, kas balstās sabalansētā augu valsts diētā, kurā ir daudz svaigu augļu un dārzeņu, riekstu, sēklu un pilngraudu, kā arī maz tauku un cukura, kas vājina imūnsistēmu.”

Adventistiem ir taisnība, apgalvojot, ka veselīgas un efektīvas imūnsistēmas uzturēšana, papildus higiēnas normu ievērošanai, ir vismaz tikpat svarīga kā vakcinācija (ja pat ne vēl vairāk), lai novērstu saslimšanu ar infekciju slimībām. Tas ir īpaši svarīgi arī tādēļ, ka pat mūsdienās nav vakcīnu pret daudziem patogēniem mikrobiem, kas apdraud mūsu veselību, kur nu vēl vairāk pret tiem, kas, iespējams, parādīsies tikai nākotnē.
 
Kāds nesens ziņojums, kuru publicēja ar ANO saistīta starpvaldību zinātniskās politikas platforma bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmas pakalpojumu jomā (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)), norāda, ka dabā pastāv līdz pat 827’000 dažādu vīrusu, kas varētu inficēt cilvēkus.
 

Ziņojumā tiek paredzēts, ka nākotnē pandēmijas būs arvien biežākas un nāvējošākas.


Loģiski, ka nav iespējams izveidot vakcīnas pret 827’000 dažādiem vīrusiem, lai gan daži to noteikti vēlētos.

Tam, ka beigu laikā būs arvien vairāk pandēmiju un epidēmiju, nevajadzētu pārsteigt ticīgos. Jēzus to jau ir paziņojis Mateja ev. 24:7. Ņemot vērā iepriekš teikto, pašreizējo epdiēmiju cēloņi ir slikta izturēšanās pret dabu, īpaši pret dzīvniekiem, lai cilvēki varētu masveidā ražot gaļas produktus, izcirst mežus un nodarboties ar savvaļas dzīvnieku tirdzniecību.

Tik ilgi, kamēr mēs vēl dzīvosim uz šīs zemes un kamēr daba tiks atjaunota tās sākotnējā, perfektajā stāvoklī, eksistēs gan vīrusi, gan dažādi patogēniskie mikrobi. Tā kā to visu nav iespējams iznīcināt (pat ņemot vērā visus pieejamos antiseptiskos un antibakteriālos līdzekļus), mēs esam spiesti ar tiem sadzīvot. Mūsu imūnsistēmas stiprināšana ir vissvarīgākais veids, kā tikt galā ar vīrusiem un citiem slimību izraisošiem mikrobiem.
 

Nefarmakoloģiska pieeja

Dr. Haroldo Rojas, “Sanatorio Adventista del Plata” (sanatorija, kas atrodas Entre Rios pilsētā, Brazīlijā) infektoloģijas nodaļas direktors, intervijā 2020.gada maijā teica:
“[..] Kā medicīnas profesionāļiem, mums ir jābūt gataviem pieņemt arī nefarmakoloģiskas pieejas, kuras uzlabo mūsu imūnsistēmu. Sākot ar augu valsts diētu, beidzot ar hidroterapiju un labu atpūtu, kas ir daļa no astoņiem dabiskajiem līdzekļiem, ko Dievs ir devis. To izmantošana tieši tagad, pandēmijas laikā, ir lieliska iespēja neatkarīgi no tā, vai esam inficēti vai nē. Iespēja, ka pandēmijas kā SARS-CoV-2 koronavīruss un tamlīdzīgas slimības turpmākajos gados kļūs arvien biežākas un visaptverošākas, ir pavisam reāla.”
 

Bažas par jauno vakcīnu

Atklātā SARS-CoV-2 koronavīrusa vakcīna raisa bažas par tās:
  1. Izveidošanu rekordlielā ātrumā. Atsaucoties uz Pensilvānijas universitātes pētījumu, ir nepieciešami aptuveni 10 gadi, lai izveidotu vakcīnu. Pašreizējais rekords pieder cūciņu vakcīnai, kas tika izveidota četru gadu laikā. Vakcīna pret HIV, kas izraisa AIDS, pēc gandrīz 30 gadus ilgiem pētījumiem vēl nav izveidota (protams, tas ir ļoti atšķirīgs vīruss no SARS-CoV-2). Izstrādājot vakcīnu viena gada laikā, ir grūti novērtēt gan tās efektivitāti, gan iespējamās īstermiņa un ilgtermiņa blakusparādības.
  2. Efektivitāti pret vīrusiem, kas ir piedzīvojuši mutācijas. Ņemot vērā koronavīrusa spēju rekombinēties ar citiem vīrusiem, šī vīrusa ģenētiskajā kodā notiek biežas mutācijas. Tas pats notiek ar miksovīrusu grupas gripas vīrusiem, kas ir cita RNS vīrusu grupa, toties līdzīga koronavīrusiem. Šo mutāciju dēļ gripas vakcīna ir jāpārveido katru gadu. Vai vakcīna būs efektīva pret jau mutētiem SARS-CoV-2 koronavīrusiem, kā tiem, kas jau ir konstatēti vairākās vietās pasaulē?
  3. Obligāto nepieciešamību. Daži politiskie līderi jau ir atklājuši savus nodomus padarīt koronavīrusa vakcīnu par obligātu, gluži tāpat kā obligāta ir sprādzēšanās ar drošības jostu transportlīdzekļi. Citas valstis, piemēram, Čehija un Bulgārija, jau pirms pandēmijas pieprasīja to, ka šo valstu pilsoņiem būs jātiek vakcinētiem. Spānijā pašlaik valda brīvas gribas principis, kas nozīmē, ka cilvēks var izvēlēties vai nu pieņemt, vai noraidīt medicīnisko palīdzību. Tomēr ar likumu ir noteikts arī tas, ka valsts iestādes var veikt jebkāda veida pasākumus sabiedrības veselības uzturēšanai. Vai tas varētu būt solis pretī sirdsapziņas brīvības ierobežošanai citās jomās, piemēram, reliģijā, ja ierobežošanas pamatā ir kolektīvo interešu aizstāvēšana, nevis individuālā brīvība? 
 

Secinājumi

1. Kā Septītās dienas Adventisti, mēs tiecamies novērst saslimšanu ar slimībām ar:
- Higiēnas normu ievērošanu, kuru pamatojums ir atrodams Bībeles sākumā;
- Imunitātes stiprināšanu, ievērojot veselīgu uzturu un dzīvesveidu, par pamatu ņemot bībeliskos principus un E. Vaitas rakstus.

2. Vakcīnām, gluži kā jebkuriem medikamentiem, ir gan pozitīvie, gan negatīvie aspekti:
  • Pozitīvie: Pastāv zinātniski pierādījumi par vakcinācijas sasniegumiem infekcijas slimību novēršanas jomā, lai gan pašreizējo, salīdzinoši zemāku infekcijas slimību saslimstību nav iespējams attiecināt tikai uz vakcīnām - to veicina arī higiēnas un sanitāro apstākļu uzlabojumi.
  • Negatīvie: Pēc vakcinācijas var rasties nevēlamas blakusparādības, lielākoties tās ir īslaicīgas un vieglas. Teorētiski pastāv iespēja, ka pēc dažām vīrusu vakcīnām, piemēram, tām, kas izveidotas nesen, izmantojot gēnu inženieriju, ilgtermiņā var būt nozīmīgas blakusparādības, lai gan pašlaik par to nav pārliecinošu pierādījumu.

3. Vakcinācija nesamazina nepieciešamību ievērot profilaktiskos pasākumus, kā arī veselīgu dzīvesveidu. “Vakcinējies un dari, ko vēlies” nav pieņemama vēsts.

4. Lēmums par vai pret vakcināciju ir katra cilvēka indivudāls lēmums, un tam nav saistības ar kādu Septītās dienas Adventistu baznīcas dogmu vai doktrīnu.

5. Septītās dienas Adventistu baznīca nenoraida vakcināciju. Bet, tā kā nav iespējams iegūt vakcīnu pret visām pašreizējām infekcijas slimībām, vēl jo vairāk pret tām, kas nākotnē var izraisīt epidēmijas vai pandēmijas, galvenā uzmanība mums ir jāpievērš imūnsistēmas stiprināšanai, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un 8 veselības principus.

Raksta avots: https://news.eud.adventist.org/en/all-news/news/go/2020-11-20/adventists-and-vaccines/