ADRA palīdz Madagaskaras ģimenēm

29. jūlijs, 2021 | ADRA

ADRA (adventistu attīstības un palīdzības organizācija) māca Madagaskaras iedzīvotājiem, kā izaudzēt dārzeņus, audzēt mājputnus un izgatavot rokdarbus, lai tādā veidā aizstātu COVID-19 pandēmijas laikā zaudētos ienākumus.

ADRAs “Ilgtspējīgu iztikas līdzekļu iegūšanas projekts” palīdzēs 2000 ģimenēm Madagaskaras galvaspilsētas Antananarivo apkaimē, kuru iztikas līdzekļu ieguve ir apgrūtināta COVID-19 pandēmijas izraisīto seku dēļ. Kā apgalvo Pasaules Banka, 1,38 miljoni Madagaskaras iedzīvotāju pandēmijas rezultātā nu cieš no galējas nabadzības. Valstī, kur trīs no četriem iedzīvotājiem izdzīvo ar mazāk nekā diviem dolāriem (1,68 eiro) dienā, gandrīz divas trešdaļas mājsaimniecību ir ziņojušas par ienākumu samazināšanos kopš pandēmijas sākuma.

“Daudzas mājsaimniecības ir zaudējušas savus iztikas līdzekļus COVID-19 pandēmijas dēļ, un ir teju nespējīgas apmierināt uztura vajadzības,” sacīja Luis Acevedo, ADRAs vadītājs Madagaskarā. “Maijā mēs noskaidrojām, kādas ir cilvēku vajadzības, un mēs atklājām, ka visizplatītākā stratēģija, kuru cilvēki izmanto, lai sadzīvotu ar samazinātu iztikas līdzekļu daudzumu, ir ēst mazākas maltītes. ADRA ir iesaistījusies, lai palīdzētu cilvēkiem izaudzēt dārzeņus, ar ko pabarot savas ģimenes.”

Šinī gadā ADRA palīdzēs 1900 mājsaimniecībām izveidot piemājas dārzus, kuros varēs audzēt saldos kartupeļus, pākšaugus un dārzeņus, no kuriem pārtikt vai kurus pārdot. Ģimenes saņems sēklas un nepieciešamos darba rīkus, kā arī tām tiks sniegtas apmācības audzēšanā un pārdošanā.

100 mājsaimniecības, kuras vada sievietes, saņems apmācības mājputnu audzēšanā un rokdarbu gatavošanā. Katra ģimene, kas nodarbosies ar mājputnu audzēšanu, saņems vienu gaili un četras vistas, kamēr citas ģimenes saņems rokdarbu materiālus un darba rīkus. Visas ģimenes tiks apmācītas arī pārdošanā.

Šis projekts ir kā turpinājums jau iepriekšējā gadā aizsāktam projektam. Savā pieredzē dalās viena no projekta dalībniecēm Eliane Rasoarimanana (47 gadi), kura dzīvo Ampasikas ciematā 19 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Savā dārzā viņa audzē vairākus dārzeņus un sakņaugus savai ģimenei, tostarp viņas abiem bērniem.

Rasoarimanana jau iepriekš bija nodarbojusies ar dārzeņu audzēšanu, taču viņas raža bija niecīga. Kad ADRA sniedza apmācības, situācija mainījās.

“Es ieguvu daudz jaunu prasmju un pieredzi no ADRAs apmācībām,” sacīja Rasoarimanana. “Vispirms mums bija apmācības lauksaimniecībā. Es iemācījos daudz jaunu metožu, piemēram, kā veidot kompostu, kā sagatavot augsni.”

“Mums bija arī apmācības kulinārijā. Mēs iemācījāmies, ka pēc ražas novākšanas ir svarīgi zināt, kā dārzeņus pagatavot un tos saglabāt. Šodien mēs spējam pagatavot lieliskus un veselīgus ēdienus pat no vienkāršām receptēm,” viņa sacīja.
 

“Kad es senāk iestādīju maniokas sakni, es ieguvu tikai dažas mazas saknītes. Bet šodien, izmantojot pareizās metodes, ar vienu sakni varu pabarot visu ģimeni. Ar vienu sakni pietiek trīs ēdienreizēm, un es varu padalīties arī ar savu māti,” sacīja Rasoarimanana.

Viņas veiksmīgais dārzs ir uzrunājis arī kaimiņus. Kā paredz ADRAs programma, katrai dalībniecei ir jāapmāca vēl desmit sievietes. “Kad viņas redzēja manu ražu, viņas uzreiz nolēma mācīties. Viņas vēlējās uzzināt, kā izaudzēt tādus salātus, kādi tie ir man,” viņa sacīja.

Rasoarimanana ir iestādījusi dažādus dārzeņus, ieskaitot cukini, tomātus, puravus un ķirbjus. Daļu no ražas viņa arī pārdod. Nākotnē viņa vēlētos paplašināt savu dārzu un turpināt nodarboties ar audzēšanu.

“Esmu pateicīga ADRAi par šīm vērtīgajām apmācībām. Es esmu pateicīga arī draudzes atbalstam.”

ADRAs projekts turpinās nest augļus, jo daudzie projekta dalībnieki turpinās apmācīt vēl arvien jaunus dalībniekus.

Avots: https://www.adventistreview.org/church-news/story16615-vegetable-gardens-feed-families-in-madagascar-during-the-pandemic